El cardoní Antoni Nogués i Villa va morir el 10 de maig de 1938 quan cinc avions italians van bombardejar les afores de les Borges Blanques
El regidor delegat de Patrimoni i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Cardona, Joan Hernàndez, va ser present a l’acte d’homenatge al cardoní Antoni Nogués i Villa, conjuntament amb la seva família i l’historiador surienc Jordi Algué, entre d’altres.
Fets històrics
Segons relata l’historiador Miquel Andreu al diari “Som Garrigues”, Antoni Nogués i Villa va morir amb l’atac de l’exèrcit franquista del 10 de maig sobre les Borges Blanques, on Nogués hi estava destinat per la Guerra Civil.
“A Cardona deixava una filla de dos anys i una esposa embarassada de feia poc. El desembre del mateix any naixia Antoni Nogués Sant, que ja no va conèixer el seu pare. Començava una època de silencis i la família ja no va intentar localitzar el lloc d’enterrament. 80 anys després, als historiadors Martí Picas i Roser Valverde els va sortir el nom d’Antoni Nogués en el transcurs d’una recerca de dades pel projecte del Cost Humà de la Guerra Civil.”
“A partir d’aquí van contactar amb la Comissió Ciutadana per a la Memòria de les Borges i es van tornar a moure les peces, gràcies també a la implicació de l’historiador Jordi Algué, de Súria, i de l’Ajuntament de Cardona.”
“Finalment, el passat 29 de maig, el fill [Antoni Nogués Sant] i els nets del soldat Nogués visitaven el cementiri de les Borges, on hi ha una fossa amb desenes de víctimes de la Guerra. És el lloc que té tots els números de ser la sepultura del seu familiar, però queda la recança de no saber-ho del cert. Només una futura exhumació i el creuament de dades d’ADN ho podrà confirmar al 100%.”
Aquest acte se suma a la voluntat de l’Ajuntament de Cardona per la recuperació i la reparació de la memòria històrica de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.