El nostre patrimoni documental s’ha engruixit mercès a la cessió feta pels germans Enric i Josep Maria Ribé Robusté, residents a la vila de Valls (Tarragona) del conjunt documental corresponent a la família Felip i els seus hereus i successors, els Robusté-Bach. El fons resta integrat per un total de 123 documents, que abasten un termini cronològic situat entre 1395 i 1940, i han estat cedits en règim de comodat que esdevindrà donació efectiva un cop esdevinguda la mort dels dos comodants.
La documentació ingressada a l’Arxiu Històric de Cardona és d’un gran interès i té el valor testimonial dels processos d’industrialització de les manufactures tèxtils locals (filatures del cotó) i la seva projecció en el mercats nacionals de l’interior peninsular mitjançant les diverses societats constituïdes pels germans Bonifaci i Josep Felip conjuntament amb Salvador Ferrer i Clemente Vela (1853/1873), amb botiga oberta en el carrer Real de la ciutat de La Corunya i una inversió de 50.000 rals de l’època. El juliol de 1853, Salvador Ferrer i Martí, corredor de teixits i veí de Barcelona, acordava amb Bonifaci Felip i Escolà, natural de Cardona, i del ram del comerç, la constitució d’una societat sota la raó social “Bonifacio Felip y compañía” per establir una casa a la ciutat de la Corunya per la venda a l'engròs de teixits i altres gèneres. Sis anys després (1859), ambdós socis acordaven la dissolució d’aquesta primera societat per crear una de nova a càrrec de Bonifaci i el seu germà Josep i donar així continuïtat a la casa de comerç establerta a la ciutat corunyesa, regentada per Bonifaci. La nova societat havia de tenir una durada de cinc anys i ser coneguda com “Felip Hermanos”. Finalment, l’any 1869, Bonifaci i Josep constituïen una altra societat amb Clemente Vela Oseñalde sota la denominació "Felip Hermanos y Vela” (prorrogada el 1873 per cinc anys més).
La recepció d’aquesta documentació ha de contribuir notablement a l’estudi i comprensió de la societat i economia local i regional dels segles XVIII i XIX, i les transformacions viscudes en el marc de la mecanització i industrialització de les filatures de cotó.
Cal ressenyar, igualment, un fragment del Llibre del Terç de la Cort del Batlle de la vila de Cardona de l’any 1395, pel seu interès i notable valor documental.
Sense oblidar-nos de la documentació relativa a Domènec Robusté Recasens, nascut a Valls (1873), però cardoní d’adopció arran el seu casament amb Miquela Bach Felip (1881), i que va ser alcalde de la nostra vila entre 1909 i 1911.
En definitiva, la cessió feta pels germans Ribé Robusté és un gest que honra la memòria dels seus avantpassats. I que ha de tenir l’efecte crida pel que fa a la preservació d’aquests fons familiars i patrimonials, la suma dels quals ha de contribuir a aportar una visió general de la societat el seu moment.
*Figures: Retrats a l’oli dels germans Bonifaci i Josep Felip i Escolà, segona meitat segle XIX, autor desconegut (família Ribé Robusté).